Care cladiri sunt condominii?

După o participare la masa rotundă organizată în cadrul iniţiativei IDIS “VIItorul” am înţeles încă odată că este necesar să dăm un răspuns la următoarea întrebare – Care cladiri sunt condominii? Şi asta din motiv, că foarte multă lume încurcă. Cîteva sugestii în acest sens:

Dacă intr-o cladire există spatii având proprietari diferiţi, această clădire este un condominiu. Spaţiile deţinute de către proprietari pot fi atât locative, cât şi spaţii cu altă destinaţie. Forma de organizare a proprietarilor (APLP, cooperativă de construcţie a locuinţelor, ACC s.a.) nu este relevantă sub acest aspect.

Dacă apelăm la prevederile legii condominiului în fondul locativ, noţiunea de condominiu prevede un complex de bunuri imobiliare, constituit din două părţi – o parte sunt bunurile proprietate privată a persoanelor (locuinţele, alte spaţii decât cele locative) şi altă parte – restul este proprietate comună indiviză (în formularea din Codul Civil – proprietate comună pe cote-părţi). Deci, nici un cuvânt despre forma de organizare a proprietarilor. Altceva este, că proprietarii trebuie să convină într-un anumit mod pe problemele ce ţin de administrarea proprietăţii comune şi legea oferă soluţiile de organizare prin formalizarea relaţiilor dintre proprietari – crearea Asociaţiilor de Coproprietari în Condominiu (ACC). Respectiv, şi modalităţile de fondare, înregistrare, alegerea organelor de conducere şi control, regulile de statutare – toate aceste instrumente sunt propuse în calitate de soluţie optimă pentru administrarea proprietăţii comune.

Important: În cazul că nu s-a reuşit crearea asociaţiei în clădirea, spaţiile căreia sunt deţinute de către diferiţi proprietari – această clădire este oricum condominiu, prin efectul legii (Legea condominiului în fondul locativ , nr.913 din 30.03.2000).

Din păcate, percepţia greşită, precum că condominiu se consideră doar clădirile, in care s-au creat ACC, creează un şir de disensiuni între proprietarii spaţiilor, asociaţii (APLP, cooperative), ÎMGFL, autorităţi ale administraţiei publice, care au stopat aproape integral procesul de întreţinere tehnică a clădirilor. Proprietarii sunt ignoraţi total în problemele ce ţin de luarea deciziilor în privinţa activelor ce le aparţin, fiind convocaţi doar pentru plățile facturilor pentru serviciile locativ-comunale. Aici este cazul a se menţiona, că condominiul este imobilul (complex unic de bunuri imobiliare), pe când asociaţia este „instrumentul”, prin intermediul căruia îşi realizează drepturile şi obligaţiile proprietarii. Prin urmare – condominiul şi asociaţiile sunt noţiuni absolut diferite şi nu trebuie să le înţelegem ca şi sinonime.
Acum, asociaţiile – ce se întâmplă pe acest câmp, de ce nu se reuşeşte ca asociaţiile existente să-şi îndeplinească scopurile pentru care sunt create, de ce nu se creează asociaţiile condominiale, de ce nu se reorganizează cooperativele şi APLP-urile?

Pe dimensiunea Asociaţii există câteva deosebiri, care ar trebui examinate, pentru a umple golurile format ce nu permit îndeplinirea funcţiilor pentru care sunt create. Dacă să examinăm aceste structuri din perspectiva plenitudinii reprezentării proprietarilor în clădire (condominiu), avem următoarele:
APLP – asociaţiile de proprietari a locuinţelor privatizate includ ca şi membri persoanele care sunt proprietari ai apartamentelor privatizate. În aceste asociaţii nu se regăsesc proprietarii spaţiilor nelocative (comerciale, servicii, oficii, s.a.) şi a apartamentelor neprivatizate (cele din proprietatea statului/municipalităţii). Clădirile se menţin ca şi proprietate a statului Republica Moldova, cu evidenţa în balanţa instituţiilor de gestionare a fondului locativ. Pentru aducerea acestui tip de asociaţie la o formă logică, este nevoie să fie inclusă în lista membrilor atît spaţiile nelocative, cît şi autoritatea gestionară a spaţiilor ce constituie proprietate publică.
ACC – asociaţiile de coproprietari în condominiu includ aceiaşi proprietari a locuinţelor, fără a avea ca membri şi proprietarii spaţiilor nelocative. Aici apare o diferenţă – blocurile, în unele cazuri sunt transmise către ACC (nu si terenurile, acestea fiind abuziv menţinute de către autorităţile APL). Dar şi aici, blocul (toate elementele comune se transmit asociaţiei, pe cînd corect ar fi să fie transmis proprietarilor, cu calcularea cotei în proprietatea comună pentru fiecare proprietar); CCL – cooperativa de construcţie a locuinţelor, s-a conceput iniţial in forma cooperativei de consum, având în vedere deţinerea unei părţi relative din bun, cu identificarea apartamentului concret care se află în folosinţa proprietarului. Acum, după înregistrarea dreptului de proprietate a membrilor asociaţiei asupra fiecărui apartament individual, au rămas elementele comune ale clădirii, care, conform reglementărilor Codului Civil, sunt în proprietatea tuturora comună, pe cote-părţi, deci tot este un condominiu. La fel, ca şi în primele două cazuri, urmează să fie prinse în calculul de cote, şi, respectiv, ca membri ai asociaţiei şi proprietarii spaţiilor nelocative.

Deci, ce avem? Câteva dimensiuni ale conglomeratului de relaţii în condominiu:
• Clădiri, care sunt condominiu în toate cazurile, dacă există mai mult de doi proprietari de spaţii;
• Asociaţii, de diferite forme organizatorico-juridică, care se creează cu scopul de a gestiona averea comună a proprietarilor de spaţii;
• ÎMGFL – uri, gestionari persoane juridice specializate;
• Proprietari – persoane fizice şi juridice, inclusiv autorităţile administraţiei publice, care gestionează averea statului/comunităţii.

Urmând această logică, putem concluziona:
1. Toate clădirile (unde sunt mai mulţi proprietari) sunt condominii si relaţiile între proprietari, autorităţi, gestionari, furnizori se stabilesc în conformitate cu legea condominiului în fondul locativ.
2. Autorităţile care deţin clădirile la balanţă trebuie să transmită proprietarilor de drept aceste blocuri. Anume proprietarilor de spaţii şi nu asociaţiilor.
3. Autorităţile au dreptul să finanţeze doar cheltuielile cu apartamentele din proprietatea publică (contribuţii la fonduri de reparaţie, cheltuieli cu întreţinerea spaţiilor comune, serviciile pentru spaţiile comune, etc.). Orice alte finanţări pentru investiţii capitale în blocurile locative pot fi aprobate doar pe programe concrete, cu specificarea clară a modalităţii de subvenţionare a unor categorii ale populaţiei sau cu titlu de stimulare a realizării lucrărilor importante din punct de vedere al statului/municipalităţii.
4. Toţi proprietarii spaţiilor nelocative trebuie să fie incluşi în asociaţiile respective, cu concretizarea drepturilor/obligaţiilor ce rezultă din calitatea lor de proprietari în condominiu.
5. Terenurile aferente, la fel, urmează să se transmită proprietarilor în condominiu.
6. IMGFL –urile pot să rămână să presteze servicii de administrare a condominiilor, dar cu condiţia semnării contractelor cu proprietarii sau asociaţiile condominiale. Bugetele de cheltuieli pentru fiecare condominiu trebuie să fie aprobat de către proprietari şi nu de către alte autorităţi.
7. Orice extindere (anexă, supraetajare, mansardare) o pot decide doar proprietarii, în nici un caz autoritatea publică locală nu poate să-şi atribuie acest drept. Tot proprietarii sunt şi cei ce aprobă bugetele şi selectează compania investitor/antreprenor. Neglijarea proprietarilor este atentat direct la averea proprietarului.
8. Organizaţiile financiare care susţin procesul de reabilitări trebuie să fie foarte atente cu stabilirea relaţiilor cu beneficiarii, pentru a evita situaţiile când autorităţile îşi asumă incorect acest rol, cea ce poate duce ulterior la disensiuni cu proprietarii şi, respectiv, la blocarea rambursării resurselor creditare.
9. Autorităţile centrale de specialitate trebuie să urgenteze elaborarea pachetelor de reglementări pentru concretizarea modalităţilor de administrare a proprietăţii comune şi a controlului eficient în acest domeniu.

În general, relaţiile de coproprietate sunt determinante în tot lanţul de administrare a blocurilor locative, a întreţinerii calitative, de care depinde rezistenţa şi stabilitatea clădirilor, deci şi integritatea bunurilor proprietarilor.

6 comments

  1. D-na Svetlana! Sînt membrul cooperativei de garaje 3R sec.Rîșcani. De mai mult timp primaria ne impune să plătim arenda pe pamînt, suma e enormă – 115000 lei p/u 36 sote.E legitim , dacă noi plătim separat p/u fiecare garaj impozit pe imobil în fiecare an? Cum se poate de scapat de acest impozit ?

    • Stimate Domn,
      Daca am inteles eu corect, dstra vorbiti de solicitarea autoritatii sa achitati arenda pentru terenul, pe care sunt amplasate toate garajele din cooperativa.
      Primaria este obligata sa-si reglementeze relatiile funciare cu toti utilizatorii de terenuri proprietate municipala. In cazul dat, prin contract de arenda, cu stabilirea pretului respectiv. Pretul se determina in baza regulamentului, pe care il au aprobat de catre Consiliul Minucipal.
      Plata impozitului pe imobil (cladirea garajului) nu inlocuieste plata pentru arenda terenului. Impozitul pe imobil se stabileste in baza legislatiei fiscale si vizeaza obiectele imobiliare, cuantumul platilor fiind stabilit anual, in legea bugetului.
      Exista o singura metoda pentru a evita plata de arenda a terenuui – privatiarea acestuia. Din moment ce deveniti proprietari asupra terenullui, primaria nu mai are temei de a stabili plata de arenda, deoarece dstra veti fi proprietar (cooperativa). S-ar putea nci plata impozitului pe imobil sa nu se modifice prea tare, deoarece terenul si constructia pe acest teren vor constitui un bun imobil integru, care va fi impozitat conform reglementarilor. Impozitul va depinde de evaluarea acestui imobil.

      • D-na Svetlana, mulțumesc de răspuns, dar vă rog încă o întrebare. Am uitat să indic că toate garagele sînt privatizate de mulți ani , toți proprietarii care vînd/cumpără garage, ignoră cooperativa(notarii nu cer certificat de la coo-vă ) și sîntem în situație stupidă – săntem ignorați și de org. de stat și de membr. cooper-vei( ei se declară PRPRIETARI). Putem să cerem primăriei să imparta suma pe toți membr. cooper. din motiv că ei ignoră statutul cooper?

        • Daca asociașia nu achită plata de arenda vor fi calculate penalități. Nu stiu care sunt condițiile contractului de arendă, dar în mod sigur că trebuie să fie prezăzute. Și cred că nu e posibil să achitați dstră desinestătător plata de arendă, deoarece terenul este transmis asociației. Dstră sunteți proprietar – membru al sociețățiii de proprietari de garaje, cu bunuri comune in proprietate și folosință. Terenul îl aveți în folosință comună, deci pentru reglementarea relațiilor funciare referitor la acest teren este responsabilă asociația, prin organele de conducere care vă reprezintă.
          Trebuie să acționați prin organele de conducere, pe care le alegeți. E complicat, că este vorba de ceva plăți, pe care trebuie să vi le asumați și în aceste discuții ați putea să nu fiți susținuți de alți membri. Dar cred că ar trebui să faceți calcule, ca să veniți cu argumente la adunarea generală, să arătați că poate să vă coste mai scump, dacă nu achitați la timp arenda.
          Și să cereți de la președinte executarea obligațiilor, în caz contrar – să-l înlocuiți, la aceiași adunare. E bine ca toate solicitările să le faceți în scris, pentru ca ulterior să puteți acționa în judecată, să cereți despăgubiri (inclusiv pentru plățile de penalități) achitate din cauza acțiunii/inacțiunii acestuia.
          Ati putea sa consultați în detalii care sunt drepturile și obligațiile în situațiile cooperativei (sau proprietarilor) de garaje la Hotărirea Guvernului nr. 365 din 06.04.1998 /Cu privire la aprobarea Statutului-model al cooperative de construcție a garajelor și a Statutului-model al asociației proprietarilor de garaje.

  2. Buna ziua Svetlana.

    Intimplator am gasit acest articol pe internet in ce priveste CCL. Intrebarae care apare la mine este, la momentul actul cooperativa de constructie a locuintelor (CCL), urmeaza totusi sa se reorganizeze in ACC ? daca da, cum are loc cesta etapa ?
    Si a doua intrebare este, cum se procedea cu locatarii din blocul CCL, daca sunt si agenti economici si o institutie de stat, este necesar sa se incheire de catre CCL cu toti contract de deservire sau cum se procedea ?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Aici aveti inca un articol, pe care va recomand sa-l cititi, va poate clarifica unele aspecte referitor la dreptul de coproprietate in cladiri cu mai multe apartamente.
      //svetlana.dogotaru.net/domeniul-locativ/coposesia-partilor-comune-in-condominiu-atributul-dreptului-de-proprietate-a-coproprietarilor/

      Acum, despre CCL – conform legislatiei CCl trebuiau sa se reorganizeze in condominii si sa creeze asociatii. Nu stiu cum e in cazul dstra, dar in majoritatea cazurilor nu s-a facut acest lucru. Proprietarii si-au inregistrat apartamentele/spatiile si atit. S-ar parea ca nu e o diferenta. Si intr-un caz si in altul suntem in aceleasi conditii: Proprietate exclusiva asupra bunului individual (apartament sau spatiu cu alta destinatie) si proprietate comuna asupra partilor comune ale cladirii. Diferenta o face forma de organizare: 1. In cazurile cooperativei proprietatea comuna este in devalmasie (fara determinarea cotelor), 2. In condominiu – proprietatea comuna este pe cote parti, raportata la suprafata unitatii individuale.
      In orice caz, toti care detin spatii sunt in conditii egale privind raporturile de proprietate, indiferent ca sunt persoane private sau publice si indiferent de destinatia spatiilor (locuinta sau comerciala, sau de alta destinatie). Din aceasta calitate vor rezulta toate raporturile in asociatie/cooperativa. Aveti drept (fortat si perpetuu) asupra partilor comunea din cladire (structura, fundatii, acoperis, casa scarii, teren – tot) si trebuie sa fiti si membru a asociatiei/cooperativei. Respectiv, trebuie sa semnati acordul comun de asociere si contracte cu fiecare furnizor de servicii. pentru unele servicii pe care le presteaza asociatia (daca sunt, desigur) – pentru acestea – la fel cum o fac si ceilalti proprietari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.