Falimentarea ÎMGFL – o situație forțată, o dorință ascunsă sau și una și alta?

Mai degraba și una și alta.
https://www.privesc.eu/Arhiva/78172/Sedinta-de-consultari-publice-privind-starea-reala-a-lucrurilor-in-administrarea-si-functionarea-iMGFL-1-23-de-pe-teritoriul-municipiului-Chisinau-si-

Din raportările prezentate la audieri rezultă, că a fost propus planul, cu intrarea în procedura de rerstructurare, cu propuneri de soluționare a problemelor intreprinderilor, achitare a datoriilor formate si, din motiv, că primăria nu a raspuns la adresările Administratorilor, au fost nevoiți să se demareze procedurile de faliment pentru aproape toate ÎMGFL (în afară de nr. 6 si 22). Care este diferența între aceste două proceduri e clară. Dacă prin procedurile în restructurare se repune în drept organul de conducere (în acest caz – Consiliul Municipal), care poate să ia masuri privind activitatea acestor întreprinderi, să clarifice toate aspectele datoriilor create, să rezolve problemele ce țin de relațiile de proprietate, procedura de faliment te duce la un final cu lichidare. Nu-s întreprinderile – nu-s problemele.
450 mln. lei – această suma a datoriei (care, cică nu se confirmă prin acte de verificare a volumelor de servicii prestate și a datoriilor calculate) constituie o diferență între factura generală emisă către ÎMGFL și sumele facturate consumatorilor. Această sumă nu s-a repartizat, nu s-a colectat, dar nici nu s-a contestat, nici macar nu s-a verificat, prin acte de verificare legale. A ramas între ÎMGFL și prestator de servicii. Consiliul, ca și proprietar, nu l-a interesat, ce se întîmplă la aceste întreprinderi, cum activeaza, care este rentabilitatea activității acestora. Unicul lucru, pe care se pare că interesa autoritatea era numirea în funcție a directorilor și oferirea de bani din buget, care intră ca în nisip.

Toată procedura este între ÎMGFL și creditori – la asta s-a ajuns. Consiliul s-a autoexclus din proces, oare de ce s-a întîmplat acest lucru, nu există Directia Locativ-Comunală, care are atribuții? Nu sunt ei gestionarii blocurilor locative? N-au intervenit în termenii legali, n-au contestat, n-au facut adresări. Lucrurile au scăpat de sub control, dar, de fapt, nici nu au fost ținute deloc sub control. Toate furturile (ca aici stă diferența între contoarele comune și individuale) s-au trecut cu vederea, nu s-a facut nimic, era foarte confortabil să acumulezi datorii, și să nu-ți bați capul cine va întoarce aceste datorii. Pentru că dacă se falimentează întreprinderile – finalul este radierea întreprinderilor și asumarea datoriilor de către buget, pentru că bugetul e un sac mare, fără stăpîn. Și pentru obținerea banilor din buget e nevoie de coaliții de diferite culori, nimic mai mult. Deci, cineva a furat – vor plati toti. Simplu.
Propunerea Directiei Generale Locativ-Comunale de a lichida întreprinderile (de fapt, procedurile deja sunt demarate pe majoritatea din acestea de către judecată), a transmite provizoriu blocurile în gestiunea ÎMPSL (Întreprindere Municipală de Prestări Servicii Locative – alte întreprinderi care s-au lipit de banii bugetari. Nu este clar de ce până acum nu au fost transmise blocurile pentru gestiune ÎMGFL, dar acum se dorește transmiterea la ÎMPSL) până la crearea asociațiilor, sunt absolut inadecvate. Nu vor sluționa problema nici parțial măcar. Pentru că ÎMPSL nu se deosebesc cu nimic de ÎMGFL, la fel vor genera datorii, care, peste o perioadă de timp vor intra și aceștea în proceduri de executare. Intenția primăriei să transmită blocurile către condominii e bună, dar această intenție urmează să fie susținută cu acțiuni programate, nu e un lucru chiar atît de simplu, nu se aruncă pur și simplu blocurile la Asociații, pentru că s-a saturat primăria de ele, a stors tot ce a putut, acum – luati-le! Nu asociațiilor trebuie transmise blocurile!

Blocuriile locative aparțin proprietarilor de locuințe, nu Asociațiilor. Consiliul trebuie să transmită blocurile către proprietari, dar proprietarii, la rândul lor pot să transmită în gestiune aceste blocuri ori ÎMGFL ori altor Administratori. Sau pot sa și le administreze desinestătător, prin intermediul asociațiilor. Atîta timp, cît Consiliul (cu armata întreagă de direcții pe care le are la dispoziție) va umbla cu diferite scheme provizorii, evitînd soluționarea problemelor relațiilor de proprietate între coproprietarii blocurilor locative, administratorii acestor blocuri și furnizorii de servicii, sub controlul autorității – atîta timp vor continua banii bugetari și a consumatorilor să curgă gîrlă pe un rîu fără sfîrșit. Autoritatea nu trebuie să se transforme în gestionar, ea trebuie să-și îndeplinească funcțiile de organizare/reglementare/supraveghere/control în cadrul competetnței de asigurare a serviciilor publice de gospodărie comunală în teritoriul administrat. Oare există voință să se soluționeze calitativ aceste probleme sensibile pentru toata societatea? Pentru că soluții si tehnice și juridice și economice există, bicicletele le-au inventat toate pănă la noi. A rămas o nimica toată – să dorească aleșii locali să ia decizii în numele celor care i-au ales să-i reprezinte.
Este și pentru Parlament de lucru pe acest segment – proiectul legii condominiului trebuie urgent examinat, pentru ca acolo se vor gasi răspunsuri la multe întrebări și se va facilita procesul de administrare a blocurilor locative prin proceduri clarificate.
Desigur, nu e atît de simplu, cînd direcțiile responsabile nu sunt capabile să propună Consiliului soluții calitative, rămîne Consiliul față în față cu propunerile care sunt livrate de cei, ce nu au fost în stare să gestioneze situațiile pînă în prezent dar și au generat starea existentă. În acest caz rămâne singura oportunitate – o echipă independentă de consultanți, angajată direct de către Consiliu cu scopul de a propune un plan de acțiuni de soluționare a crizei. E o criză de proporții și există temerea, că din direcțiile proprii vor veni propuneri nu tocmai dezinteresate, care vor amplifica problemele și vor genera altele noi.
E bine că se organizează dezbateri, se solicită rapoarte, dar nu e suficient. Consiliul trebuie să ia decizii calitative de soluționare a crizei, pentru asta are nevoie de suport din exterior, singuri nu se descurcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.