REACȚII LA CALOMNII. Minciunile lui Roman Guneavîi.

Ce urmărește acest expert, care le știe pe toate, dar le abordează la un așa nivel de superficialitate, că nici măcar el nu înțelege până la urmă, ce a comunicat publicului?

„Fenomenul” Guneavîi s-a developat fix când a apărut necesitatea să pună tunurile pe tot ce face primăria, mai ales direcția arhitectură, care le stă în cale la mulți șmecheri ce s-au obișnuit să-și primească cadourile din contul municipalității prin terenuri, autorizații… Sunt oare șmecheri din aceștia printre clienții lui? Sau are aspirații să se lipească de vre-o vână de aur pe lângă noua putere și face sluj să fie apreciat și contractat? Cine știe…

|și mixează cu iscusință (cum îi pare lui) informațiile veridice cu cele false, ca să împroaște cât mai mult glod pe administrația actuală, ținta lui principală fiind primarul, pentru că nu e de culoarea lui preferată.

Afirmațiile lui, în conferința de presă, referitor la proprietatea hotelului Național, precum că nu ar fi proprietate privată sunt total deplasate. Luând în calcul, că se poziționează ca un expert în domeniu, e straniu, că se apucă să spună oamenilor asemenea elucubrații juridice referitor la dreptul de proprietate asupra clădirii hotelului Național. Mai degrabă, acest expert s-a gândit să-și pună umărul la procesul de denigrare pornit de Sergiu Tofilat, pe acest subiect (care, pe lângă cercetările pe care le face referitor la modalitatea de privatizare a hotelului, mai face și afirmații false, așa obișnuiește să facă). Ce a urmărit – unul el știe, dar îi reușește de minune să intre în categoria vărsătorilor de noroi peste tot ce face primăria.

Referitor la dreptul de proprietate asupra clădirii hotelului Național, lucrurile sunt clare – clădirea este înregistrată în proprietatea SA „Moldova-Tur”, din momentul înregistrării în RBI, din anul 2003.

Care este adevărul despre această clădire? Câteva explicații la subiect:

1. Conform deciziei Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție din 02 iunie 2021, dosar nr. 2rac-5/2021 (http://jurisprudenta.csj.md/search_col_civil.php?id=61701) obiectul contractului de vânzare-cumpărare nr. 6 din 21 noiembrie 2006, încheiat între Agenţia Privatizare şi ÎCS „Alfa-Engineering” SRL a fost vânzarea a pachetului de acțiuni ale statului în SA „Moldova-Tur” în număr de 83,248% din numărul total al acțiunilor societății în cadrul unui concurs investiţional, dar nu vânzarea-cumpărarea a unor imobile, în cazul dat a Hotelului National.

În conformitate cu prevederile p. 54 din Regulamentul concursurilor investiționale şi comerciale şi negocierilor directe privind privatizarea patrimoniului public, aprobat prin HG nr. 998 din 29.09.200,  la vînzarea pachetului de acţiuni, Agenţia Privatizare întocmeşte dispoziţia de transmitere a acţiunilor achitate …

În conformitate cu legea privind societățile pe acțiuni, nr. 1134 din 02.04.1997, şi legea cu privire la piața valorilor mobiliare, nr. 199 din 18.11.1998, (legislația pertinentă la data semnării contractului de vânzare-cumpărare nr. 6 din 21 noiembrie 2006) dreptul de proprietate asupra valorilor mobiliare nominative (acțiunile societăților pe acțiuni) trece de la o persoană la alta prin intermediul dispoziției de transmitere din momentul efectuării înscrierii pe contul lui personal în registru.

Astfel, ÎCS „Alfa-Engineering” SRL a devenit proprietară a 83,248% din numărul total al acțiunilor societății SA „Moldova-Tur” din momentul efectuării înscrierilor respective în registrul acționarilor SA „Moldova-Tur”.

Legislația nu prevede că dreptul de proprietate asupra acțiunilor este condiționat, limitat, etc.

Astfel, SA „Moldova-Tur” este o societate comercială în care o companie privată, ÎCS „Alfa-Engineering” SRL, deține cel puţin 83,248% din capitalul social împărțit în acțiuni, art. 2 alin. (1) din legea privind societățile pe acțiuni, nr. 1134 din 02.04.1997.

Societățile pe acțiuni nu pot fi de sat sau private, statul poate doar deține majoritatea sau nu din capitalul social al acestora. În cazul în care statul ar deține capitalul social majoritar, ele tot societăți comerciale – societăți pe acțiuni ar fi, dar în acest caz – cu capital majoritar de stat.

2. Bunurile imobile: clădiri cu nr. cadastrale 0100207.225.01 /Restaurant/, 0100207.226.01 /Hotel Naţional/ și 0100207.226.02 /Garaj/ amplasate în mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare  2 și nr. 4. au fost înregistrate în Registrul Bunurilor Imobile la data de 23.01.2003 în baza Actului de evaluare nr. 0 din 04.09.1995.

Chiar din momentul înregistrării în Registrul Bunurilor Imobile acestea au fost proprietatea a SA „Moldova-Tur”.

În conformitate cu prevederile art. 7 din legea privind delimitarea proprietății publice, nr. 29 din 05.04.2018, Proprietatea statului se constituie din totalitatea bunurilor imobile proprietate publică care, la data intrării în vigoare a Legii nr. 523/1999 cu privire la proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale, se aflau în administrarea/ gestiunea ori folosinţa autorităţilor administrației publice centrale, a instituţiilor bugetare/publice cu autogestiune ale statului, a întreprinderilor de stat, a societăţilor comerciale cu capital integral de stat, precum și din bunurile atribuite acestora sau dobîndite ulterior prin acte translative de proprietate, cu excepţia celor înstrăinate.

Respectiv, bunurile imobile: Hotelul „Naţional”, restaurant, etc. sunt proprietate a SA „Moldova-Tur”, care este  o societate comercială cu capitalul majoritar privat, şi prin prisma legislației naționale nu pot fi nicidecum atribuire la categoria de bunuri imobile proprietatea statului.

Altfel, afirmația lui Roman Guneavîi, din cadrul conferinței de presă din data de 15 iulie 2021 min. 14:00 – 14:52 precum că  Hotelul „Naţional” nu este proprietate privată este o aberație, lipsită de suport juridic.

Cunoaște Guneavâi acest lucru? Cunoaște.

De ce dezinformează? Are un scop.

Care este scopul? Are el un plan…

Poate că să devină un om bun… Renunțînd la reputația de expert? Chiar atât de mare este miza?

Atunci, da, să iasă de fiecare dată, ca черт из коробочки, și să debiteze inepții mai departe.

4 comments

  1. Dna Dogotaru, dvs sunteti un profesionist veritabil si specialist de fortă. Cine intelege – va apreciaza munca si corectitudinea. Cine nu – incearca sa facă piar pe seama cuiva. Aveti toata sustinerea noastra!

    • Dacă ar fi numai piar… Să și-l facă sănătos! Dar acest expert în toate este folosit abil în luptele unor escroci politici, împotriva a tot ce se face la primărie. Nu știu de ce face acest lucru, poate că râvnește ceva capital din acțiunile sale. Doar că ranchiuna cu care acționează îl pune fix pe poziția unui hămăitor de serviciu, nimic mai mult. Timpul le pune pe toate la locurile lor.

      • Știu sigur, că ranchiuna e o caracteristică proastă, viața o să-l pedepsească pentru asta. Nu poți să fii expert doar cu prostologii debitate pe fb, mai trebui și să lucrezi ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.