Curtea a decis. Prin aceasta decizie se va pune punct, în sfîrșit, speculațiilor pe tema crearii obligatorii a asociațiilor de proprietari în condominiu. Nu putem să avem proprietăți comune și să refuzăm să acceptăm faptul asocierii pentru întreținerea acestor proprietăți. În afară de drepturile pe care le are proprietarul, mai există și obligații, pe care trebuie să și le ausume fiecare pentru a nu prejudicia, prin acșiunile/inacțiunile proprii proprietatea altor persoane, inclusiv viața și sănătatea tuturor utilizatorilor acestor imobile.
„Astfel, Curtea a conchis că în anumite situaţii legislatorul poate institui forme speciale de asociere pentru a proteja unele interese de ordin general. Totodată, Curtea a reţinut că în esenţă, asociaţia de coproprietari în condominiu este o formă de asociere specifică şi nu are la bază principiile ce guvernează libertatea de asociere în sensul art. 41 din Constituţie.”
Pentru că proiectul de lege privind condominiul în fondul locativ se mai află în anchetă publică, acest moment poate facilita procesul de discuții și este binevenită decizia Curții în acest sens. Acum nici Guvernul, nici un minister, nici parlamentarii nu pot invoca neconstituționalitatea procesului de asociere obligatorie a proprietarilor pentru administrarea proprietății comune. S-a recunoscut un lucru evident, care se tot comenta de catre diferiți experți și funcționari în diferite moduri, fapt ce a creat mari impedimente la soluționarea problemelor de administrare a fondului locativ. Minus o problema acum. Next – aprobarea legii condominiului in fondul locativ.