Cîte ceva de spus despre problemele din domeniul locativ

Pentru că nu am fost la discuțiile organizate de IDIS Viitorul, pe 12.09.2017 ”Problemele vechi ale noulul sezon de încălzire”, mă dau cu părerea aici, așa pentru mine, că oricum nu interesează pe nimeni părerile noastre…

Încă o tentativă de a așeza la masa de discuții pe toți acei de care depinde soluționarea problemelor de gospsodărie comunală, în ajunul noului sistem de încălzire. E cumva și în context de sărăcie, adică cum să fie soluționate problemele persoanelor cu venituri mici. (Totuși sărăcia e o cauză, e o situație, care necesită a fi separată de aceste discuții, fiind o problemă foarte mare, dar absolut din alt strat)
Aceleași probleme, aceiași participanți la discuții, e parcă un deja vu, discuțiile se repetă pe același subiecte, despre același impedimente în legislație, lipsa de organizare a proprietarilor, ineficiența gestionarilor…
Fiecare are dreptatea lui:
Furnizorii nu doresc să-și asume pierderile din serviciile prestate și neachitate de către consumatori, pedalează pe idea contractării serviciilor prin intermedidul gestionarilor;
Consumatorii doresc contracte directe și servicii calitative și, cea ce este foarte important, să nu le distribuie diferite cote suplimentare supracalculate față de consumul real;
Asociațiile încearcă să manevreze între condițiile furnizorilor și posibilitățile/dorințele proprietarilor de apartamente, se pare că nu prea le reușește acest lucru. Crearea asociațiilor, precum și reglementarea activității acestora a rămas undeva printre proiectele nenascute prin ministere;
Și în rezultat,după ce fiecare își face lobby pentru dreptatea sa, fiecare cum poate, ce se precipită din toate aceste dreptăți?
• Avem prețuri pentru servicii foarte mari, mai mari ca în alte țări pe alocuri (deci potențial de cumpărare exixstă);
• Avem servicii de o calitate foarte scăzută;
• Clădiri cu fațade care plîng, rețele ciiuruite, structură care numai rezistență și stabilitate nu mai asigură;
• Cheltuieli din bugetul municiipal, care se duc ca în nisip, fără a avea vre-un efect palplant;
• Împrumuturi prin același buget, prin care se efectuează lucrări la prețuri ”negospodărești”, pentru că licitațiile le fac alții decît cei ce vor rambursa resurselle financiare;
De ce se întîmplă acest lucru?
Pentru că în tot acest ghem de probleme lipsește totalmente o viziune gospodărească a autorităților publice, care s-au autoizolat de la organizarea acestui sector, de la obligația de organizare și asigurare a presării serviciilor pe teritoriul subordonat, de la relgementarea calitativă a serviciilor cu caracter de monopol natural (ca să fie clar – reglementarea nu e doar tariful, dar și modalitatea de organizare, calitatea prestării si control), s-au spalat pe maini de toate obligațiile si s-au transformat în simpli statiști. Singura placere le-a mai ramas – valorificarea resurselor financiare prin așa-numitele Parteneriate Publice Private, asta pentru că să mai toace niște bani. E ca un cerc vicios închis, din care nu este nici o ieșire. Acum, mai nou, APL scoate din balanță casele și le lasă așa, în aer, fără a le transmite prin acte proprietarilor de drept și să organizeze administrarea acestora. APL se poartă ca bandiții la drumul mare, ministerul marinează pe undeva proiectul legii condominiului, fiecare face ce vrea și cum îi trăsnește prin cap.
În acest domeniu sunt deja inventate toate bicicletele, nimic nou sub soare. Trebuie doar ca APL – cei, în responsabilitatea cărora este organizarea atît a domeniului locativ, cît și a altor servicii publice de gospodărie comunală – să curețe direcțiile de pălăvrăgii, să ridice toate recomandările făcute cu sacii de herghelii intregi de experți, să le citească, și să se apuce de lucru. Desigur, Furnizorului nu-i prea place să fie poreclit serviciu de gospodărie comunală ei sunt mari energeticieni și vînd agent termic, mai departe – macar potopu – principalul e să-și primească plata pentru agentul livrat. Dar APL nu are unde se ascunde, e obligat să-i pună pe toti pe la locurile lor, prin CAIETE DE SARCINI aprobate pentru prestarea serviciului respectiv (serviciul final e încălzirea spațiilor, nu livrarea agentului termic, cu stabilirea tuturor parametrilor acestui serviciu, calitate, periodicitate, facturare, monitorizare, control, totul, în cele mai mici detalii). E greu? Da. Dar lumea așa face, nu cu datu’ și arătatu’ cu degetu’.
Cu spranță, că aceste dicuții vor naște și recomandări de soluționare a problemelor vechi… dar și cu speranța ca aceste recomandări să le mai citească și potentații din autorități!

2 comments

  1. Svetlana,buna ziua.E posibil de gasit un exemplu de gestionare a blocurilor locative ca model pozitiv? Care sunt solutiile la parerea ta ,caci restul e cunoscut. Cum sa cresti si educi o copmpetenta.Eu inteleg ca nu numai despre bani e vorba. Tu ai o experienta ,un parcurs…

    • Salutare, Nelea, multumesc pentru interesul manifestat.
      Desigur că putem sa găsim și exemple positive. Sunt asociații care încearcă să administreze bunurile încredințate cu o diligență de gospodar bun. Și ar fi incorect să spun că nu lucrează chiar nimeni în sensul propunerii modelului pozitiv. (aici un exemplu recent – https://www.facebook.com/photo.php?fbid=846706428840544&set=pcb.846706448840542&type=3&theater). Dar aceste exemple există și se pliază pe același substrat de probleme, care eu le cataloghez a fi fundamentale: Nu sunt stabilite cu claritate relațiile de proprietate între coproprietari (care au responsabilitati) organizarea juridică a blocurilor e lipsa totalmente. Chiar și în blocurile noi, unde s-ar parea că lucrurile stau mai bine, și acolo problemele vor aparea în câțiva ani, deoarece nimeni nu estimează care sunt costurile reale de întreținere a clădrii pe parametrii ei normativi, respectiv – nici fonduri nu se acumulează în acest scop. Totul ce se achită pe facturi la ziua de azi – cleaning, reparații mărunte, chieltuieli pentru administrator, și deloc nu se vede perspectiva de intervenție cu reparații planificate pe toate elementele constructive, fiecare în termenul necesar. Cît e nou, mai ține. Cum se vor începe degradarile – se vor începe și problemele.
      În acest segment s-a pedalat foarte mult pe idea că asociațiile de condomii sunt benevole, organizarea – la fel, benevolă, o abordare total greșită, care ține pe loc procesul dezvoltare a capacităților de administrare a clădirilor. Nu poți să fii membru a unei comunități (fiind proprietar al unui spațiu într-o clădire deja ești în comunitate, forțat, prin efectul legii) și să refuzi să participi la întreținere, deci să organizezi administrarea clădirii. Statul, care a impus norme de proprietate forțată și perpetuă asupra elementelor comune ale clădirii trebuie să impună și respectarea obligațiilor care izvorăsc din acest drept.
      Avem un proiect de lege a condominiului, unde s-au luat în considerație toate aceste aspecte și sunt stabilite norme necesare, inclusiv dispoziții tranzitorii, care să repare greșelile comise. Da, vor fi ceva costuri pentru stat și municiplaitate, dar efortul se merită, scopul fiind lichidarea situației de riscuri majore, pe care le prezintă clădirile ce degradeaza exponential. Dar miscarea spre aprobare e una de melc…
      Acum avem o situație absolut ”interesanta”, că primăria (Chișinău fiind lider la acest capitol) a ținut clădirile cu spațiile privatizate aproape totalmente la balanța proprie, a utilizat toate terenurile posibile și imposibile ale clădirilor, spațiile din subsoluri, partere ș.a., după care pur și simplu le radiază din evidență, fără măcar să le transmită prin acte proprietarilor de drept. Pur și simplu le șterg.
      De acea comentez, că problema e la autorități, acolo trebuie să se lucreze, să se repare cea ce, de fapt, aceste autorități au generat.
      Și chiar se știe cum, sunt o sumedenie de recomandari ale experților, trebuie doar aplicate. Aici eu raspuns nu am, cum să-I impunem măcar să pună mîna pe carte și să se documenteze. Ai drerptate, Nelea, problema nu e doar în bani, cu atât mai mult, că bani se toacă foarte mulți, rămâne un singur lucru, să fie canalizați cu prudență și cu spirit gospodăresc.
      Cam așa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.