AICI AM TRAS LINIA

Așa, ca un fel de „testament”, pe care îl public pentru monitorizare personală, dar și pentru cei care vor dori să monitorizeze procesele calitative pe care le vor continua colegii, după plecarea mea de la MEI.  

Ce le doresc eu colegilor mei, cu care am pornit câteva proiecte necesare și sunt în etape diferite de lucru :

  1. PATN (în comun cu MADRM), secțiunea căi de comunicații/infrastructura drumurilor, prima etapă – studiu situație existentă. Elaborarea documentului se planifică să fie efectuată pe baza Informațiilor ce se vor întreține la sursa de date conform domeniului de responsabilități (în cazul nostru, la AST –datele deja există). Aceste informații trebuie să fie expuse spre platforma guvernamentală MConect https://mconnect.gov.md și accesibile în timp real conform NAS (Nivelul Agregat de Serviciu). Abordarea elaborării PATN cu utilizarea tehnologiilor inteligente, bazate pe GIS va simplifica procesul de elaborare a PATN și va stabili, în procesul elaborării, instrumente și modalităților de elaborare a documentelor strategice de acest nivel după principiul learn by doing. În rezultatul proiectului se vor stabili și anumite propuneri de lege ferenda pentru eficientizarea procesului de elaborare a documentațiilor urbanistice.
  2. Concepția de program de reabilitare a fondului locativ secundar . În lipsa unor documente de politici în domeniul locativ la nivel național, a stării precare tehnice a blocurilor locative multietajate, a incertitudinii în administrarea acestor blocuri, este necesară evaluarea necesităților de resurse pentru demararea unui program amplu la nivel de țară, prin care statul să susțină reabilitarea tehnică a clădirilor. În acest scop proiectul prevede elaborarea unui studiu, cu propunerea soluțiilor pentru crearea condominiilor, a stabilirii relațiilor de coproprietate, cu calcularea cotelor-părți în proprietatea comună, expertizarea stării tehnice, proiectării lucrărilor de reabilitare tehnică și termică a clădirilor, precum și organizarea lucrărilor de construcții. Toate acestea – prin testarea a 2-3 proiecte pilot, care pot fi finanțate din fondul de eficiență energetică, în baza cărora vor fi concretizate  toate acțiunile necesare pentru elaborarea unui program amplu pentru toată țara, având ca scop  susținerea proprietarilor  de apartamente în fondului locativ secundar în îndeplinirea obligațiilor acestora cu întreținerea și reparația clădirilor care le aparțin. De menționat asupra necesității colaborării între direcțiile ministerului. Nu este corect ca proiectul cu resurse financiare să nu contribuie la aceste lucrări din moment ce dispune de experți angajați pe reabilitarea termică a clădirilor locative.
  3. Normativul care stabilește regulile de elaborare/avizare/aprobare a PMUD (Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă). Acest normativ se elaborează în susținerea autorităților publice locale, care au în planurile proprii elaborarea acestor documente de politici, care sunt complementare planurilor urbanistice generale și necesită a fi elaborate și consultate într-un anumit mod, pentru a putea fi aprobate și implementate. Experiența or. Chișinău, unde au fost anunțate elaborări de documente privind mobilitatea, a demonstrat, că există necesitatea pentru ghidarea procesului, pentru a asigura succesul și a valorifica resursele disponibile într-un mod eficient, cu efecte reale, care să îmbunătățească situația privind mobilitatea si să nu se limiteze la elaborarea studiilor „pentru sertar”.
  4. Să se continue lucrul de elaborare a modificărilor legislației pentru repararea sistemului calității în construcții, care a suferit deteriorări pe toate elementele acestui sistem. Propunerile elaborate în grupul de lucru cu petițiile, precum și în grupul de lucru creat ulterior, cu participarea experților (Boțan și Laduș), să fie definitivate și promovate spre aprobare Guvernului și Parlamentului. Unul din cele mai importante elemente ale sistemului – controlul de stat al calității în construcții – pe această direcție urmează să fie promovate modificările cât mai urgent, dat fiind faptul că controlul este determinant pentru a asigura funcționalitatea celorlalte elemente ale sistemului. Poate că și experții Băncii Mondiale, care țin foarte tare la opera lor de “reforma nemaipomenită” și ne-au tot avertizat cu scrisori să nu cumva să ne atingem de această operă își vor modifica opiniile înainte ca să se mai întâmple vre-o tragedie, gen “Otaci”. În plus, și sindicatele ramurale au punctat asupra pericolului produs de aceste reforme nesăbuite, care pun în insiguranță viața și sănătatea lucrătorilor în șantiere, dar și patronatele în construcții au căzut de accord că este nevoie să asigurat controlul calitativ în șantierele de construcții.
  5. Normativele, elaborarea cărora erau într-o fază de stopare definitivă – să se organizeze cât mai urgent licitațiile și să fie valorificat bugetului a.2019, pentru că deja a fost soluționată problema finanțării comitetelor tehnice. Tergiversarea organizării și semnării contractelor pentru elaborarea normativelor va face imposibilă implementarea contractelor și aprobarea documentelor necesare domeniului construcții, domeniu care finanțează  procesul și care se așteaptă să fie asigurat cu spectrul de documente normative necesare.
  6. Activitatea privind disciplina în urbanism, atestarea tehnico-profesională, expertiza și verificarea proiectelor – să fie consecvent continuată intoleranța față de încălcările grave de către specialiștii cu drept de semnătură, care provoacă pagube teritoriului, vecinătăților, pun în pericol viața și sănătatea oamenilor și refuză să se conformeze legislației și să îndeplinească prescripțiile autorităților competente. În același timp, și pe acest subiect lucrurile urmează să fie ținute sub controlul balanței proporționalității, să nu se apeleze la ridicarea atestatelor pentru greșeli minore, care pot fi ușor corectate.
  7. Proiectul “Orașe digitale ” e doar la început. Grupul de lurcu internațional are capacitate să aducă un suflu nou în dezvoltarea urbană, tehnologii performante privind modalitățile de administrare a localităților, să vină cu expertiză în domeniul urbanismului, domeniu care a fost neglijat ultimii ani.

Toate aceste proiecte sunt cu termen scurt, cu posibilitate să fie finalizate până în ianuarie 2020, și au susținerea experților din afara ministerului, care își pun la dispoziție timpul și expertiza proprie și acestea trebuie să fie utilizate la maxim, ministerul având resurse limitate pentru aceste domenii de activitate. Lucrurile trebuie urgent schimbate și să fie consolidată capacitatea pe domeniile urbanism, construcții, reglementări tehnice, locativ.

Infrastructura rutieră – doar am susținut proiectele inițiate de către echipa ministerului, acesta e motivul pentru care nu le listez aici. Am încercat să lupt pentru un buget al fondului rutier pe măsura necesităților. Era prevăzut 1,9 mlrd lei pentru Fondul rutier. Să vedem dacă guvernarea va propune 5 mlrd, ar fi bine.  Le doresc colegilor baftă  în promovarea proiectelor, vamă mai ușoară la consilierii cancelariei :), precum și în obținerea rezultatelor pe segmentele complicate, gen “Fond rutier și finanțare”, “gropile de împrumut”, siguranță rutieră.

 

Spor la treabă, stimați colegi!

Cu deosebit respect pentru munca pe care o faceți!

2 comments

  1. Respect! Au fost puse pe rol câteva proiecte importante-cheie, care ar putea asigura schimbarea. Ceea de ce suferim întotdeauna este lipsa memoriei institutitionale, care are repercusiuni in capacitatea instituțiilor…Ar fi foarte bine ca aceste proiecte sa fie continuate, ceea ce nu-mi imaginez sa se întâmple fără implicarea Dvs. Dnă Dogotaru. Sper sa mai avem ocazii pentru colaborare. Succes!

    • Eu chiar sper că vor continua proiectele, cel puțin așa a confirmat ministrul Anatol Usatâi și secretarul de stat Lupașcu Mihail. Și watch dog a confirmat că va susține aceste proiecte. Deci, nimic nu încurcă ăs fie realizate. Dar noi sigur o să mai colaborăm. Succese să avem!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.