O lucrare apărută recent la editura Hamangiu, București, care vine să completeze lista publicațiilor cu referire la dreptul urbanismului, autorul – conferențiar universitar, dr. Ovidiu Podaru– ”Dreptul amenajării teritoriului, al urbanismului și al construirii” începută cu volumul IV al lucrării – ”Un deznodămînt nefericit: desființarea construcțiilor”.
Această lucrare își stabilește un scop dificil de a clarifica aspecte ce țin de jurisprudența pe cea mai dureroasă chestiune a dreptului urbanismului, cea care ține de desființarea construcțiilor, cu atît mai mult pe motivul de nerespectare a regulilor de urbanism și construcție. Autorul își propune să găsească și un echilibru a celor două extreme pe soluțiile posibile: demolarea sau menținerea unor construcții, având în vedere grija cu care va trebui abordat subiectul de descurajare a încălcării legislației dar și excluderea penalizărilor abuzive.
Autorul evidențiază 5 categorii distincte ale desființării imobilelor: (1) Demolarea-sancțiune – dispusă ca urmare a săvîrșirii unei contravenții; (2) Demolarea-remediu – modalitatea de reparare a unui prejudiciu suferit de un particular ca urmare a edificării ilicite a unei construcții; (3) Demolarea-compromis – Dispusă ca urmare a necesității imperative de protecție prioritară a unui interes public (reistituire a principiului legalității), chiar dacă constructorul este de bună-credință; (4) Demolarea-dispoziție materială – cea realizată benevol de către titularul dreptului de proprietate asupra edificiului și permisă de lege; (5) Demolarea-fapt ilicit – Demolarea realizată de către titularul dreptului de proprietate dar împotriva voinței legiuitorului.
Toate aceste categorii sunt analizate din perspectiva lor teoretică, descifrînd reguli, excepții, proceduri, caracter, principii, termene, particularități, modalități de acțiune – totul prin cercetări minuțioase și cu citarea unor spețe, unele aproape în integritatea lor.
Cartea este împărțită în două părți, fiecare din acestea desfășurînd aspecte ale desființării construcțiilor, pe de o parte – prin prisma elementelor de drept material (administrativ, contravențional și civil), pe de altă parte – avînd în vedere elementele de procedură civilă. Prirma parte face întroducerea în tematica desființării construcțiilor, cu clasificările și principiile acestei materii, precum și conceptul de desființare a construcțiilor ca mod extrem de „intrare în legalitate”. A doua parte ne face lumină în spectrul procedural a desființării construcțiilor, cu două mari categorii de probleme: pe de o parte, cele legate de acțiunea în justiție (demolarea-remediu) pe de altă parte, punerea în aplicare a măsurii dispuse de desființare a construcțiilor (executare silita).
E un material amplu, absolut nou pe acest segment de interes, având în vizor legislația României, dar de care se poate beneficia de acesta și în Republica Moldova: 1) pentru ca e foarte bun, 2) pentru că teoria și aspectul științific e un factor cheie în asemenea lectură, 3) pentru că există asemănări între legislația urbanistică și de construcții românească și moldovenească, 4) pentru că în Moldova e lipsă totală de asemenea publicații.
Este cartea care trebuie să fie pe birourile funcționarilor din autoritățile centrale și locale, din direcțiile de specialitate, a avocaților care deservesc aceste structuri, a societății civile, care își asumă punerea presiunii pe recuperarea terenurilor publice, tuturor celor interesați –
În ansamblu se poate sublinia că această lucrare consistentă aduce un vast material inedit, lămurind o serie de aspecte a jurisprudenței în chestiunile ce țin de desființarea construcțiilor, necesită a fi citită cu creionul în mână, pentru a fi înțeleasă și a fi aplicate cunoștințele, cu care autorul se împarte generos în lucrarea sa.
Este o carte utilă. Lecturare și studiere plăcută la toți.
Cartea poate fi procurată aici:
http://www.hamangiu.ro/dreptul-amenajarii-teritoriului-al-urbanismului-si-al-construirii