Sugestii asupra regulamentului de mansardare in chisinau

Am incercat sa examinez acest Regulament, si sa propun careva modificari de imbunatatire, insa documentul este scris in asa mod, ca este foarte complicat sa faci ajustari, care l-ar imbunatati doar in citeva propuneri. In textul regulamentului sunt foarte multe neclaritati referitor la competentele, drepturile si responsabilitatile persoanelor si a autoritatilor, care se vad implicate in proces. Mai mult, proprietarii, care au drepturi si responsabilitati privind partile/elementele comune in cladire sun aproape ignorati, atit la capitolul implicare, cit si la capitolul profit, rezultat din realizarea proiectelor de mansardare. Regulamentul necesita a fi  refacut cardinal, dar mai intii, APL trebuie sa-si stabileasca conceptul si obiectivele acestui regulament (punctat, cu teze, fara texte foarte mari, dar sa fie clar ce se doreste, de fapt, in rezultatul implementarii reglementarii propuse spre aprobare, ca juristii care lucraeza asupra textului sa stie ce au de elaborat).

Deacea am comentat unele aspecte, care ar fi bine sa fie clarificate si descrise prin reglementari cu scopul de a asigura procesul de mansardare in asa mod, ca sa fie unul eficient, sa motiveze dorinta investitorului sa vina in aces segment de activitate,  sa nu trezeasca reticienta locatarilor, sa excluda la maxim elementele coruptibile si sa asigure o exploatare calitativa a cladirii in continuare.

Din start accentuez, ca sa nu fie puse cele scrise in categoria de „atentate la persoane care au scris, sau cele din difeirte structuri ale administratiei. Sunt doar sugestii, care pot fi luate in consideratie de catre cei ce doresc sa imbunatateasca acest document.

REGULAMENTUL(proiect)
privind proiectarea şi construirea mansardelor
la blocurile de locuinte din municipiul Chişinău

sugestiile – cu rosu in textul documentului

Primaria Proiect

Regulamentul_privind_proiectarea_si_construirea_mansardelor

Citeste mai mult

Adevarul despre repartitoare – ro

FEDERATIA ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMANIA
NU RECOMANDA PROPRIETARILOR
REPARTITOARELE
PENTRU CA:
– Prin modul de utilizare, pe termen mediu si lung, aceste instrumente care nu sunt aparate de masura a caldurii si nu sunt supuse reglementarilor metrologice (similare cu niste termometre dar sub parametrii tehnici ai acestora), vor produce condens, igrasie si mucegai asupra structurii de rezistenta a cladirii adica vor produce mari prejudicii proprietarilor din bloc, prejudicii a caror valoare va fi cu mult mai mare decat „statul in frig” (asa zisa economie) si consumul comun suplimentar de gaze (produs de catre proprietarii care fac „economii” pe spatele celorlalti proprietari care vor sa locuiasca in conditii civilizate de confort).
– Toate contractele existente intre asociatii si firmele de repartitoare sunt incheiate prin incalcarea grava a prevederilor legale in materie fara ca proprietarii sa stie, in plus aceste contracte contin clauze abuzive evidente si impotriva proprietarilor.
– Toate lucrarile efectuate pana in prezent nu respecta prevederile legale in materie si sunt facute neprofesional in detrimentul proprietarilor fara ca acestia sa stie ce va urma.
– Majoritatea asa ziselor contracte nu s-au incheiat la cererea proprietarilor ci la presiunea si insistentele unora dintre administratori care au beneficiat gratis de repartitoare ca „favoruri din partea firmei”, favoruri de ordinul milioanelor de lei vechi.
– Deturnarea scopului de baza al repartitoarelor care este reglarea confortului si nu a consumului si care se aplica pe instalatii perfomante de furnizare si utilizare a caldurii si nu pe instalatii neautomatizate si degradate. Aceste aspecte au condus in Romania la fenomene anormale prin care majoritatea proprietarilor si-au pus repartitoare pentru a inchide caloriferele, ceea ce practic inseamna inceputul distrugerii blocurilor.

Citeste mai mult