Asocierea obligatorie a coproprietarilor in condominiu – este aceasta o lezare a drepturilor?

Tot mai multe discutii despre problemele in fondul locativ, despre faptul, cum se impart responsabilitatile intre proprietari(cei care au fericirea sa detina un drept de proprietate asupra unui apartament/spatiu in cladirile cu mai multi proprietari), autoritatile publice locale si centrale (cei, care detin in bilant cladirile, in care s-au privatizat aproape toate spatiile), intreprinderile de gestionare a fondului locativ, IMGFL (cei, care gestioneaza cladirile, dar fara a avea contracte semnate cu proprietarii). In mod special se discuta si faptul, daca este sau nu obligatorie asocierea proprietarilor in condominiu, daca exista ratiunea sa fie stabilita aceasta obligatie prin lege si daca ne lezeaza cumva drepturile noastre aceasta obligativitate.

Un articol la aceasta tema, prezentat pentru Conferinta tehnico stiintifica dedicata aniversarii a 50 ani a Universitatii Tehnice a Moldovei, cu desfasurare la 22 octombrie 2014.

Articol asocierea obligatorie

2 comments

  1. S-au construit atitea mansarde in Chisinau, dar se creaza impresia, ca beneficiarii sunt intotdeauna organizatiile de constructii, locatarii raminind sa fie marginalizati, cind vine vorba de beneficii in urma proiectelor realizate. O multime de locatari nemultumiti dupa inceperea lucrarilor de constructii, mai ales, cind dau ploile indata ce au descoperit casa. Cum se face, ca casa apartine locatarilor, dar construieste si vinde spatiu o organizatie de constructii, care face contract cu primaria?

  2. Da, Natalia, si eu sunt cu aceiasi impresie. Aici e bine sa punctam citeva aspecte ale procesului de autorizare a lucrarilor de mansardare:
    1. Dreptul de decizie cu privire la efectuarea lucrarilor de reconstructie (acestea sunt lucrari de reconstructie cu extindere a cladii in partea acoperisului, cu sau fara supraetajare) aprtine proprietarului blocului. PROPRIETARUL blocului este un grup de persoane, constind din toti proprietarii apartamentelor si a spatiilor nelocative din acest bloc. Deci ei sunt acei, care au dreptul sa ia decizia de reconstructie, indiferent, daca doresc sa investeasca sau nu.
    2. Eliberarea documentelor permisive pentru realizarea lucrarilor de constructie a mansardei (certificatul de urbanism si autorizatia de construire) este atributia autoritatilor publice locale, in baza documentatiei urbanistice aprobate. Sa fim atenti – A organele APL nu decid nimic! Doar elibereaza CU si AC conform procedurilor stabilite de legislatie – adica, conform indicatorilor urbanistici ai zonei respective, pentru luarea la evidenta a santierului nou-nascut si pentru asigurarea controlului respectiv.
    3. Consiliul local poate avea atributii doar in rind cu proprietarii blocului (adica a locatarilor), daca exista in aceasta casa vre-un apartament neprivatizat, deci in gestiunea economica a APL. Desigur, si in cazurile daca se ocupa vre-o palma de teren municipal.
    4. Un investitor privat poate sa intervina si poate obtine calificativul de BENEFICIAR doar daca proprietarii decid acest lucru, prin contract de investitii, cind fiecare din participant la realizarea investitie isi asuma „intrarile si iesirile” respective in acest proiect. Adica – cheltuielile si profiturile.
    5. Mai poate fi si un ANTREPRENOR, care va efectua lucrarile de constructii prin contract de antrepriza cu beneficiarul (in cazul cind beneficiarul nu este si antreprenor). Antreprenor se va purta ca o organizatie de constructie, care realizeaza lucrari conform proiectului si a bugetului aprobat de vatre PROPRIETARI, si va raporta executarea catre proprietari (asa cum se cuvine, prin intermediul beneficiarului desemnat de catre proprietari) .
    Pare a fi simplu – pentru toate aceste aspecte exista reglementari legale, care sa fie respectate si nu ar trebui inventate proceduri in afara legii. De ce atunci primaria complica relatiile intre participanti, isi asuma rolul proprietarului, dar nu isi indeplineste atributiile proprii? Ca ar trebui sa aiba un regulament local, ar fi foarte bine, dar acesta nu trebuie sa contravina legislatiei. Lucrurile se complica din motiv ca proprietarii blocului sunt reticienti fata de orice interventii si este complicat sa convingi toti proprietarii pentru asemenea decizii. Dar si aici este vina APL – mansardarea a inceput cu stingul in Chisinau – in loc sa ofere programe de sustinere a proprietarilor, autoritatile s-au lansat impartirea averii straine catre dezvoltatorii smecheri. Rezultatul – o idee buna transformata in „kak vsegda”.
    In articolul „Coposesia partilor comune in condominiu…” am incercat sa clarificam cui apartine cladirea, este publicat aici, pe blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.