Legea condominiului in fondul locativ – proiect

Proiectul legii condominiului se elaboreaza de citiva ani si se pare ca nu mai are norocul sa ajunga un instrument viabil pentru administrarea blocurilor locative.

Sunt mai multe explicatii, atit obiective, cit si subiective, de ce se misca atit de greu aceasta lege. Proprietarii sunt foarte suspiciosi in privinta asocierii pentru a-si indeplini obligatiile cu intretinerea cladirii, autoritatile locale au si acestea interes – sa-si pastreze bugetul pentru fondul locativ fara ca sa raporteze prea mult ce au facut cu resursele, plus ca mai si folosesc spatiile nelocative din cladiri. Mai pe scurt, nu prea exista dorinta sa se produca schimbari pe acest segment. Dar nici alta solutie nu exista, decit sa se pedaleze pe responsabilitatile proprietarilor pentru intretinerea activelor ce le detin . Desigur, cu sustinerea statului prin programe finantate de la buget si prin implicarea consistenta a autoritatilor publice locale, cu transmiterea blocurilor catre proprietarii de drept si instituirea controlului strict asupra procesului de administrare.

Un proces dificil, anevoios, dar necesar. Inclusiv – consultarile pe marginea proiectului de lege, care poate imbunatati substantial calitatea documentului.

25.04.2014_Anexele_LC_Acordul Asociere_Statutul_ro 2014-08-28_Lege_Condominiu_draft_final_ro

 

2 comments

  1. In proiectul legii este prevazut dreptul de instituire a ipotecii legale (art. 16) asupra unitatii condominiale ca garantie pentru obligatiile de plata a contributiilor. Consider, ca este o masura foarte drastica fata de proprietarii care au format datorii si poate fi folosita cu abuzuri din partea conducerii asociatiilor. Care vor fi masurile de protectie sociala a proprietarilor, averea carora va fi executata pentru datorii si vor raminea fara apartamente?

    • Natalia, va multumesc pentru aceasta intrebare foarte sensibila.
      “Ipoteca legala” este una din masurile, care a fost propusa de catre consultantii internationali, urmind practica altor tari, in special a Slovaciei. Este un instrument foarte eficient de asigurare a executarii obligatiei de plata a contributiilor sau oricaror alte obligatii pecuniare a proprietarului in condominium fata de ceilalti proprietari. Dar trebuie sa mentionam, ca exista si alte mecanisme– spre ex. in Romania se aplica privilegiul imobiliar in favoarea asociatiei de proprietari s. a. Desigur, ca este foarte important sa fie stabilite garantii pentru ca sa se faciliteze procesul de creditare a lucrarilor de reparatii, dar si a exercitarii obligatiilor tuturor coproprietarilor fata de intretinerea blocului locativ.
      Dar aceste instrumente sunt premature la noi in tara, dat fiind faptul, ca statul nu are capacitatea sa asigure o protectie sociala familiilor care se vor afla sub pericolul de a-si pierde locuinta prin aplicarea procedurilor de executare a dreptului de ipoteca. Acum, la aprobarea legii condominiului in varianta noua, este nevoie sa se actioneze cu o maxima prudenta si grija fata de proprietarii apartamentelor. Trebuie sa intelegem, ca proprietarii apartamentelor in Moldova nu fac parte din categoria persoanelor cu venituri foarte mari, mai mult – o buna parte sunt chiar la limita existentei. Si implementarea unor asemenea masuri poate merge doar in “transa urmatoare” de actiuni ale statului, menite sa organizeze procesul de administrare a fondului locativ. Si cu conditia, ca in prima etapa se va aproba mecanismul de sustine reala a celor aflati in dificultate cu punerea la dispozitie a unei locuinte sociale.
      De fapt, nu putem sa examinam solutionarea problemelor locuintelor multietajate doar prin prisma unei singure legi – a condominiului. Acest process este unul complex, care necesita implicarea multidepartamentala, cu aprobarea unor programe sustinute financiar si cu un set intreg de reglementari foarte detaliate si un control strict. In acest proces, un loc aparte il are si instrumental de garantare a indeplinirii obligatiilor, dar acest loc nu este in prima linie – sunt lucruri mai urgente de efectuat. In concluzie – cred ca la acesta etapa, articolul 16 trebuie exclus din lege, ca sa revinz la includerea lui dupa indeplinirea conditiilor expuse mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.