Ne recunoaștem în aceste constatări? Codul urbanismului – intre necesitate si moda – 5

Despre urbanism, prin prisma unei analize – ne recunoaștem în aceste constatări?
• Documentații de amenajarea teritoriului și urbanism incomplete, ignorate de autorități;
• Exploatarea, în detrimentul interesului public, a neclarităților sau vidului de reglementare;
• Ignorarea şi stabilirea arbitrară (ex.prin instanţe de judecată) a indicatorilor urbanistici şi a prevederilor de folosinţă a terenurilor, executare a construcţiilor, etc.
• Decizii greşite, cauzate de percepţia publică privind gradul de arbitrariu în stabilirea reglementărilor urbanistice;
• ”Desubstanțializarea” activității de amenajarea teritoriului și ignorarea sau aplicarea parțială a documentațiilor de urbanism (cazurile planurilor urbanistice zonale(PUZ) pe parcelă, care ignoră interesul public sau abuzează interese private);
• Necorelarea prevederilor planurilor de amenajarea teritoriulu la elaborarea documentaţiilor de urbanism; – Suprapunerile şi necorelările dintre planurile de urabnism (PUG, PUZ şi PUD);
• Litigii în instanţele de judecată;
• Dezvoltarea teritorială dezechilibrată din ultimii ani;
• Vulnerabilități majore la corupție, abuzuri în funcție publică și conflict de interese;
• documentații la fel de stufoase, cu același conținut obligatoriu de informații, de multe ori inadecvat din punct de vedere al relevanței în raport cu nivelul intervenției;
• solicitarea unor avize/acorduri, sau studii de specialitate fără relevanță pentru tipul de intervenție, necesitând un timp cumulat, pentru obținerea lor, inacceptabil de lung;
• Sistem de autorizare greoi, complicat ȋn mod inutil, ȋn situații ȋn care procedurile de autorizare sunt lipsite de conținut.

Cred că răspunsul va fi afirmativ. Acum – deschiderea parantezelor: Nu sunt analize proprii. Si nu este despre Moldova. Sunt spicuiri din Tezele preliminare pentru elaborarea Codului amenajării teritoriului, urbanism și construcții (CATUC). Am ales cîteva din efectele pe care le generează unele elemente problelmatice identificate de către Comisia pentru elaborarea tezelor prealabile ale CATUC (publicate de OAR, linkul mai jos). Doar o mica parte din documentul elaborat, în primă variantă, care va fi supus consultărilor, atît profesionale, cît și publice, înainte de a fi aprobate de Guvern. Tezele. Asta se va aproba, după care va lucra o armată întreagă de juriști, care vor elabora CATUC, articol cu articol, codificarea implicînd un cadru legislativ complex, cu o reformare majoră a legilor, precum și a tuturor actelor normative conexe, cu poziționarea corectă a actorilor din proces, a responsabilității și rolului acestora. Pînă la urmă, important este ca toate problemele identificate în cadrul cercetărilor și a studiilor să-și găsească rezolvarea în noul Cod, și graba aprobării nu ne este prieten în acest proces.
Mai jos – cauzele ce generează efectele negative descrise (din același document), putem să verificăm și în ce mod sunt solutionate problemele similare in Codul ce asteapta sa fie aprobat in lectura a doua de către parlamentul nostru. Pentru că problemele descrise ne sunt specifice și nouă, sunt scrise parcă despre situația din Republica Moldova.
     • Documentații de amenajare a teritoriului și urbanism incomplete, ignorate de autorități; Exploatarea, în detrimentul interesului public, a neclarităților sau vidului de reglementare;
     Se întîmplă din cauza:
Neancorarării clare prin textul legii, în articole distincte, a urbanismului și amenajării teritoriului ca activități de interes public, prevalând asupra intereselor individuale sau de grup.
     • Ignorarea şi stabilirea arbitrară (ex.prin instanţe de judecată) a indicatorilor urbanistici şi a prevederilor de folosinţă a terenurilor, executare a construcţiilor, etc.
     Se întîmplă din cauza:
Necorelarea reglementărilor privind amenajarea teritoriului, urbanismului şi autorizării executării lucrărilor de construcţii cu prevederile Codului Civil. Nedefinirea clară a reglementărilor de urbanism şi amenajarea teritoriului, ca servituţii stabilite pin lege ce constituie limitări ale exercitării dreptului de proprietate.
     • Decizii greşite, cauzate de percepţia publică privind gradul de arbitrariu în stabilirea reglementărilor urbanistice;
     Se întîmplă din cauza:
Neclarităţi în interpretarea legislaţiei din domeniile urbanism şi amenajarea teritoriului. Insuficienţa și neclaritatea unor prevederi de bază din Legea amenajării teritoriului și urbanismului, în special pentru necunoscătorii domeniului;
     • ”Desubstanțializarea” activității de amenajarea teritoriului și ignorarea sau aplicarea parțială a documentațiilor de urbanism (cazurile planurilor urbanistice zonale(PUZ) pe parcelă, care ignoră interesul public sau abuzează interese private);
     Se întîmplă din cauza:
Necorelarea domeniilor/activităţilor, amenajarea teritoriului şi urbanism, respectiv dezvoltare teritorială şi dezvoltare urbană. În timp ce documentațiile de urbanism vizeaza concomitent toți actorii urbani, generând direct restrângeri ale exercitării dreptului de proprietate, activitatea de amenajarea teritoriului este competență exclusivă a autorităților și instituțiilor publice. Lipsa reglementărilor legale privind punerea în aplicare a politicilor, programelor şi proiectelor la nivelul activităţii de amenajarea teritoriului.
     • Necorelarea prevederilor planurilor de amenajarea teritoriulu la elaborarea documentaţiilor de urbanism; – Suprapunerile şi necorelările dintre planurile de urabnism (PUG, PUZ şi PUD); Litigii în instanţele de judecată;
     Se întîmplă din cauza:
Ineficacitatea sistemului de planuri de amenajarea teritoriului şi planuri de urbanism, procesele greoaie de elaborare, avizare, adoptare şi implementare a planurilor şi regulamentelor de urbanism. Pentru documentațiile de amenajarea teritoriului, problematicile țin de raporturile politico-administrative. Pentru documentațiile de urbanism, cauza principală o constituie lipsa corelării și ierarhizării – în Legea amenajării teritoriului și urbanismului, a relațiilor dintre planul urbanisitic general (PUG), PUZ și planul urbanistic de detaliu (PUD). Lipsa prevederilor legale referitoare la monitorizarea modului în care sunt aplicate planurile de urbanism şi amenajarea teritoriului.
     • Dezvoltarea teritorială dezechilibrată din ultimii ani;
     Se întîmplă din cauza:
Separarea inadecvată a activitaţilor de planificare teritorială/planificare urbană de operaţionalizarea politicilor/programelor/proiectelor de amenajarea teritoriului şi urbanism. Lipsa cadrului legal adecvat.
     • Vulnerabilități majore la corupție, abuzuri în funcție publică și conflict de interese;
    Se întîmplă din cauza:
Discordanţa dintre numărul specialiştilor din administraţia publică şi complexitatea problematicilor privind dezvoltarea urbană şi punerea în aplicare a documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism şi a regulamentelor locale aferente.
     • documentații la fel de stufoase, cu același conținut obligatoriu de informații, de multe ori inadecvat din punct de vedere al relevanței în raport cu nivelul intervenției; solicitarea unor avize/acorduri, sau studii de specialitate fără relevanță pentru tipul de intervenție, necesitând un timp cumulat, pentru obținerea lor, inacceptabil de lung; Sistem de autorizare greoi, complicat ȋn mod inutil, ȋn situații ȋn care procedurile de autorizare sunt lipsite de conținut.
     Se întîmplă din cauza:
Legislatie necorelată, reglementări imprecise sau lacunare, interpretabile, lipsa de ierarhizare a legilor (de exemplu: ordin de ministru ce prevaleaza asupra unor prevederi la nivel de lege); Tratarea nediferențiată a procesului și a conținutului documentaței ȋn funcție de complexitate și impact. desfășurarea de procese la fel de complicate indiferent de gradul de complexitate și impactul intervențiilor; Procedurile ȋn procesul de autorizare sunt aceleași, devenind oneroase ȋn cazul unor intervenții la construcții existente, cu impact nesemnificativ asupra acestora și ȋn cazul autorizațiilor modificatoare, pentru intervenții minore, care nu afectează structura sau arhitectura exterioară a construcției.

Pentru a nu inventa bicletele, s-ar putea citi cu atenție documentul elaborat în țara vecină, dat fiind și asemănarea între multe norme dar și datorită faptului că analizele au fost efectuate la un nivel net superior celor ce s-au facut la noi anterior elaborarii Codului (de fapt, nici nu prea s-au facut). După citire – verificare Cod sub aspectul soluționăriii disfucțiilor identificate.
Mai multe de citit aici:

https://www.oar-bucuresti.ro/anunturi/2017/10/30/a/Document%20de%20lucru_Teze%20prealabile_CATUC%2025.10.2017%20dupa%20sedinta.pdf

https://www.oar-bucuresti.ro/anunturi/2017/10/30/a/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.