Cerere publică (PMUD)

Am formulat această cerere pentru ca să fie mai simplu pentru consiliu să-și evalueze cum au avansat pe partea de politici publice. Nu e atacat nimeni, e un lucru obișnuit să faci raportări, cu atât mai mult că este depre strategii, la aprobarea cărora trebuie să fie ogranizat un proces calitativ de consultații. E ca un marker pentru consilieri. Cine va lua atitudine pe acest subiect se mai poate promova și pentru alegerile viitoare, o poate lua ca pe o sarcină a alegătorului, să preaia monitorizarea executării lucrărilor pe PMUD. 

Adresare Consiliului

2 comments

  1. Privind moratoriul pe constructii in cartierele existente(reconstructie) Eu nu cred ca este o ideie buna. mai mult ca atat , consider ca este daunatoare si lipsita de continut pragmatic, economic si benefic pentru dezvoltarea localitatilor urbane, in special in Ghisinau. . Eu am mari rezerve si arguimente ca acest moratoriu este necesar Au mai fost anuntate astfel de moratorii, in sa in urma lor situatia a devenit si mai grava..Pate e cazulsa perfectam putin procedura de eliberare a autorizatiei, in cazurile de amplasare a unor ovbiective in interiorul cartierelor existente, si in special la capitolul consultari publice, mai concret modul de instiintare si informare a cetatenilor, interesele carora pot fi afectate. (acordul proprietarii terenurilor invecinate, etc.) Ce tine de distanta intre cladiri avem o baza normativa echlibrata si corespunde standardelor europene si internationale. Nicaeri in lume nu exista astfel de norma, ca distanta intre cladiri trebuie sa depinda de inaltimea celei mai inalte. mai cu seama in orasele mari. Distanta se reglamenteza din punct de vedere, constructiv, sanitar, aniincendiar si a confortului de trai,Si acest lucruse satabileste in Regulamentele locale de urbanism. Norma prin care distanta intre cladiri era stabilita in dependenta de inaltimea cladirii este una invechita, sovietica si lipsita de sens.Candva a existat o asfel de prevedere, doar pentru zonele seismice si se referea doar la distanta dintre partile lungi a blocurilor de locuit, tip tronson, cu orientare in doua directii cu capete oarbe. si la cladirile de tip „solitar” orientate in toate directiile cu o inaltime mai mare de 5 etaje.(15 m)Si era acesta reglamentare introdusa pentru ca in caz de cadere in timpul unui seism, sa nu afecteze cladirile invecinate. Inginerii de performanta au criticat acesta prevedere, spunad ca cladirile de aia si sunt calculate la un anumit grad seismic, si la diferitte actiuni si solicitari dinamice, ca sa nu cada.

    Dupa mine,este suficient sa fie respectate legislatia si normativele in vigoare de catre toate persoanele implicate in procesul de proiectare, autorizare si construire a oricarui obiect, iar organele de drept si de control sa-si faca datoria.
    Tot odata as vrea sa le amintesc deputatilor cu initiativa respectiva ,ca si adoptarea unui proiect de lege indiferent din ce domeniu la fel se supune consultarilor publice, nu inainte de a se solicita opinia specialistilor in domeniu si avizul structurilor specializate

    • Da, și eu insist pe acest lucru, că trebuie respectate normativele și legislația existentă. Există și careva impedimente de ordin legal, pentru a efectua proceduri de control, dar acestea trebuie rezolvate, nu să se oprească prin moratorii, care nici măcar nu e clar cum se ridică, cînd, în ce condiții. Dar am acceptat să conlucrez și să oferim careva propuneri de modificări pentru a îmbunătăți situația, sper să fie luate în considerație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.